Uutiset

2.7.2024Taimenen kalastus voi jatkua vedenlämpöjen laskettuaLue lisää »8.2.2024Saalispalautearvonta toteutettuLue lisää »3.7.2023Taimenen kalastus jatkuu!Lue lisää »

Satunnaiset kuvat

Kuulapaa HE
Kuulapaa PT

Kalastaminen Vaajakoskessa

Vaajakoski vesialueena 

Vaajakoski, Vaajavirta, Haapakoski... Yhtä kaikki, puhe on samasta vesialueesta, joka virtaa halki kylän nimeltä Vaajakoski. Entisellä koskella ja nykyisellä virralla on molemmilla erittäin maineikas historia suurten järvitaimenten saantipaikkana. Vaajakoski on järvitaimenen kannalta Pohjois-Päijänteen merkittävin virtaava vesialue ja portti pohjoisemmille vesialueille.

 

vaajakoski4.jpg

 

 

 

 

 

Vaajavirran vesialue on seuramme hallinnassa ja on ensisijaisesti tarkoitettu seuramme kalastavia jäseniä silmällä pitäen. Seuramme jäseneksi voivat anoa kaikki vaajakoskelaiset (Oravasaari, Leppälahti, Vaajakoski, Haapaniemi, Kaunisharju, Kivilampi ja Jyskä).

Maantieteellinen sijainti on tarjonnut seurallemme vesialueen nautintaoikeuden. Vesialue ja sen nautintaoikeus ovat yksi tärkeimmistä syistä seuramme synnylle, sekä olemassa ololle. Seura pyrkii järjestämään jäsenilleen hyvät kalastusmahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa.

Historiastamme, sekä järjestötoiminnan periaatteesta johtuen tulemme myös tulevaisuudessa tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia Vaajakoskessa ensisijaisesti seuramme jäsenille. Vesialueella ja sen kalastusoikeudella ei ole tavoitteena ansaita, vaan tarjota laadukas ympäristö harrastamiseen. Vaikka vesialue on jäseniämme varten, toivotamme toki kaikki vieraamme tervetulleiksi Vaajakoskelle! Vaajakoski on hieno, monipuolinen ja kalaisa vesialue aivan Jyväskylän kupeessa, joten tervetuloa kalalle! 

Kireitä siimoja kaikille Vaajakosken kalastajille! 

Kalastus ja kalasto 

Kalastuksellisesti Vaajakoski on monipuolinen kohde. Varsinaisaista koskea vesialueella ei enää ole, joka vähentää perhokalastajien mielenkiintoa virtaa kohtaan. Muuten laaja vesialue tarjoaa hyvät kalastusmahdollisuudet läpi vuoden. Vaajakoskella yleisimmät kalastusmuodot ovat taimenen osalta heitto- ja uistelukalastus, kuhalle jigi- ja painouistinkalastus ja harjusta kalastetaan etupäässä perholla. Muut kalalajit jäävät vähemmälle huomiolle.

 

takaisin_menossa_pieni.jpg

 

 

 

 

 

 

Vaajakoski on tunnettu ison taimenen koskena ja isoja taimenia saadaan edelleen vuosittain. Nykyinen Pohjois-Päijänteen alamitta (50cm) tulee nostamaan taimenien keskimittaa myös Vaajakoskessa, joten sen valossa tulevaisuus näyttäisi kalastajan näkökulmasta paremmalta. Kuhakannat ovat vahvistuneet merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana, jonka seurauksena koko vesialueella on hyvin kuhaa. Kuha kasvaa virrassa merkittävän kokoiseksi ja todella isotkin kuhat ovat mahdollisia. Harjusta on Vaajakoskessa nykyään kohtuullisesti ja asian osaava perhokalastaja saavuttaa harjuksen helpostikkin. Harjusten keskikoko on Vaajakoskessa n. 30-40cm ja yli neljäkymmentä senttiset harjukset ovat melko yleisiä.     

Vaikka Vaajakoski ei nykyisellään olekkaan perinteinen perhokalastuskohde, aktiivisia perhokalastajia Vaajakoskelta kuitenkin löytyy. Perhokalastusta voi Vaajakoskella harrastaa tuottoisasti ympäri vuoden. Laajat suvantoalueet ja Vaajakosken merkitys Pohjois-Päijänteen järvitaimenien talvehtimispaikkana takaavat erittäin laadukkaan talvikalastuskohteen perhokalastajille. Talvella kalastavalle suvantojen kalastaminen on itsestään selvyys, joten koskimaisen osuuden puuttuminen ei kalastusta häiritse. Kohtuullinen harjuskanta, isot järvitaimenet ja hieman eksoottisempana perhokalana kuha, tekevät Vaajakoskesta mielenkiintoisen kohteen myös perhokalastajalle.

Pyrimme parantamaan ennen kaikkea taimenen elinoloja Vaajakoskella, jonka johdosta toivomme kaikkien noudattavan sääntöjä ja suosituksia. Ihminen on kalakantojen pahin uhka ja jokainen meistä kalastajista voi omalta osaltaan vaikuttaa kantojen kehitykseen. Rakennetaan yhdessä parempi tulevaisuus taimenelle ja niiden kalastajille! 

 Katso luvat ja säännöt täältä!